Helmikuun Valokeilassa: Manu Rantanen!

Olen Manu Rantanen. Tulen lännestä, Varsinaisesta Suomesta ja sopeutunut perheeni kanssa mikkeliläisyyteen vuodesta 2004. Täytyy kai tunnustaa, että keski-ikä on jo päällä.

Tätä on aika vaikeaa selittää lyhyesti… sanotaanko, että olen akateeminen maaseutualan sekatyöläinen.

Ensimmäinen hengellinen kokemukseni oli, kun mummuni ja perheemme meni johonkin luterilaiseen jumalanpalvelukseen, olin noin 10 -vuotias. Emme tehneet sitä usein, mutta isäni koti oli ollut ns. uskovainen. Olin mukana ehtoollisessa, kun vanhempien seurassa se oli mahdollista. Pappi muistaakseni siunasi minua siinä ja tuntui yllättäen tosi hyvältä, niin kuin Jumala itse olisi hymyillyt ja ollut lähellä.

Pohdin murrosikäisenä jonkun verran sitä, miksi elämme tällä pallolla ja miten kaikki on syntynyt. Harrastin tähtitiedettä ja monta iltaa vietin maailmankaikkeutta ihmetellen. Eräänä iltana rukoilin tavanomaisen lorun lisäksi Jumalalta: ”Jos todella olet olemassa, niin etsin sinua.” Olin koulussa nimittäin kuullut Raamatun lauseen ”Jokainen etsivä löytää”.

Sen jälkeen veljeni ilmoitti tulleensa uskoon. Väittelin hänen kanssaan. Hänellä oli kuitenkin etu puolellaan, nimittäin esirukous. Niinhän siinä kävi, että vuona 1982 koko meidän perheemme teki uskonratkaisun, ensin pojat ja sitten isä ja äiti. Minulle se oli vain tahdon ilmaisu, ”tahdon seurata sinua Jeesus”. Myöhemmin sitten moni asia lähti selviämään. Sain uskon Raamattuun Jumalan sanana ja on aika ihmeellistä, kun se alkaa avautua ja tulee todellisemmaksi kuin päivän lehti.

Seurakunta on minulle hengellinen koti, jossa saan muiden epätäydellisten kanssa oppia tuntemaan Jumalaa.

Sellainen, missä on kokemus toiminnan siunauksellisuudesta iankaikkisuusnäkökulmasta katsottuna.

Ei katsella elämää likinäköisesti, vaan otetaan nuo uskon silmälasit käyttöön.

7. Kerro jokin tapaus elämästäsi, jota uskomattomat pitäisivät ”yliluonnollisena”?

Olin silloin lukiossa, kun tein uskonratkaisun. Pelkäsin suunnattomasti ilmaista uskoani jotenkin – kuitenkin halusin kertoa siitä. Eräänä iltana iltarukouksen aikaan koin selvän kehotuksen ostaa koulusta hyväntekeväisyysarvan, jonka pääpalkintona oli viiden minuutin aika keskusradiosta ja jäätelötuutti. Koin Jumalan puheen, että voittaisin arvan ja sitten olisi aika todistaa uskosta. Kun tuo puhe oli niin selkeää, en voinut kuin totella. Niinhän siinä kävi, että seisoin yhtenä aamuna täristen mikrofonin edessä ja sopersin jotain uskostani noin 800 oppilaalle, jotka ihmettelivät luokissaan. Eikä jäätelötuuttikaan maistunut pahalta. Tuo uskoni alkutaival sisälsi paljon selkeitä rukousvastauksia ja yliluonnollisia asioita, jotka vahvistivat uskoani.

Jeesus sanoi kerran: ”Jos joku tahtoo tehdä hänen tahtonsa, tulee hän tuntemaan onko tämä oppi Jumalasta, vai puhunko minä omiani”. Jeesus on heittänyt haasteen, joten oikeasti rohkeat ottavat hänestä selvää, eivätkä jää ihmispelkonsa ja epäuskonsa vangeiksi.

9. Kenet haastat maaliskuun Valokeilaan? Haastan Adalmiina Hietaniemen!