top of page
  • Writer's pictureVieraskynä

Rauhantekijänä ennakkoluulojen keskellä

Eräällä matkallani Israeliin vierailin Jerusalemissa osana turistiryhmää. Kävelimme itkumuurille vievää reittiä, joka mutkitteli kullanruskeiden rakennusten keskellä. Reitin varrella oli kauppiaita, jotka ansaitsivat elantonsa myymällä matkamuistoja turisteille. Meidät saikin nopeasti tähtäimeensä eräs arabikauppias, joka suurella metelillä yritti myydä meille puista kamelia. Koettelemuksemme jälkeen kuulin, kun eräs mies ryhmästämme huokaisi: ”Onneksi juutalaiset ovat sivistyneempiä!” Kuinka ollakaan, heti seuraavassa risteyksessä kyseistä miestä lähestyi yhtä innokkaasti uskonnollinen juutalainen, joka aivan samoilla maneereilla ja metelillä myi meille avaimenperiä pienen liikkeensä edestä. Matkamuistoiksi meille ei sinä päivänä kertynyt puista kamelia eikä avaimenperää, vaan hauska muisto ja arvokas oppitunti.


On varmasti harhaanjohtavaa arvioida kokonaisia ihmisryhmiä yhden ihmisen, saatikka yhden katukauppiaan perusteella. Myöskään katukauppiasta ei kannata arvioida ihmisenä pelkän työroolinsa perusteella. Meistä kukaan ei kuitenkaan ole täysin vapaa stereotypioista, jotka tämän kaltaisissa tilanteissa nousevat helposti esiin. Tutkimustenkin mukaan on onneksi olemassa yksi tehokas tapa taistella omia stereotypioitaan vastaan. Tämä yksinkertainen lääke on opetella tuntemaan erilaisia ja eri kulttuureista tulevia ihmisiä henkilökohtaisesti ja ystävystyä heidän kanssaan.


Jeesus oli oiva esimerkki ihmisten kohtaamisesta ja ennakkoluulojen murtamisesta. Oli ihminen sitten idästä tai lännestä, poliittisesti oikealta tai vasemmalta, liberaali tai konservatiivi, Jeesus kohteli kaikkia ta-sapuolisesti ja kohtasi heidät samalla rakkaudella. Jeesus katsoi aina pintaa syvemmälle ja antoi ihmisille mahdollisuuden. Hän ystävystyi pahamaineisen Sakkeuksen kanssa ja kohtasi Nikodeemuksen yöllä. Sakkeus teki tiliä valloittajan avulla ja Nikodemos kuului siihen porukkaan, joka eniten Jeesusta vainosi. Molempien kohdalla Jeesus olisi voinut ajatella, että ”ei kannata, samanlaista porukkaa kaikki!”. Niin hän ei kuitenkaan tehnyt. Elämällään ja kuolemallaan Jeesus osoitti, että Jumala rakastaa tasapuolisesti kaikki ihmisiä. Eräällä tavalla Jeesus jätti viestikapulan meille. Samaa puolueetonta rakkautta osoittaen meidän on nyt mahdollista olla hänen todistajiaan ja toimia rauhantekijöitä tässä levottomassa ajassa. Kun mielipiteet jakautuvat ja erimielisyydet korostuvat, tarvitaan niitä, jotka ovat kohtaavat ja rakastavat kaikkia ihmisiä samalla tavalla, eroavaisuuksista huolimatta.


Tommi Laaksovuori

55 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Isä meidän

Comments


bottom of page