top of page
  • Writer's pictureMikko Ohra-aho

Mene pois minun luotani! (Luuk. 5:8)

Tämän nähdessään Simon Pietari heittäytyi Jeesuksen jalkoihin ja sanoi: ”Mene pois minun luotani, Herra, sillä minä olen syntinen mies.” (Luuk. 5:8)


Luukkaan evankeliumin viidennessä luvussa Jeesus kutsuu ensimmäisiksi opetuslapsikseen Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen elämänsä kalansaaliin luota. Koko yön he olivat tehneet töitä, mutta he eivät olleet saaneet saalikseen yhtään kalaa. Jeesus näki heidät huuhtomassa verkkoja yöllisen reissunsa jälkeen ja pyysi Pietaria ohjaamaan venettä, josta käsin hän voisi opettaa kansaa.


Lopetettuaan puheensa Jeesus käski Pietarin tovereineen soutamaan veneen syvään veteen ja laskemaan verkkonsa sinne. Käsky ei toiminut normaalin kalamiehen logiikan mukaan, sillä Pietari ja hänen toverinsa tiesivät, että paras aika kalastaa verkolla oli yöllä ja lähellä rantaa. Nyt Jeesus käski heitä mennä päivällä syvään veteen ja kalastaa päivällä. Jeesuksen käskystä asioita alkoi kuitenkin tapahtua, ja sen seurauksena he saivat molemmat veneet niin täyteen kalaa, että ne olivat uppoamaisillaan (Luuk. 5:7).


Pietari tiesi, että nyt on tosi kyseessä. Nyt hän ei puhutellut Jeesusta enää mestariksi niin kuin aikaisemmin, vaan Herraksi. Pietarin kuuluisat sanat sopivat myös meidän elämäämme: ”Mene pois minun luotani, Herra, sillä minä olen syntinen mies” (Luuk. 5:8). Suuren kalansaaliin myötä Pietari pystyi näkemään, että Jumala toimi Jeesuksen kautta, vaikka vielä Pietari ei vielä ollut tavoittanut kaikkea Jeesuksen identiteetistä (Luuk. 9:18-20).


Jeesuksen esittämä kutsu on radikaali ja se koskee myös sinua. Suuren kalansaaliin edessä Pietari ymmärsi sen, että hän ei ole Jeesuksen asettaman kutsun arvoinen ryhtymään Jeesuksen opetuslapseksi. Jos olemme rehellisiä, niin mekin ymmärrämme, että olemme samassa tilanteessa Pietarin kanssa. Jeesus ei kuitenkaan lähtenyt Pietarin luota pois, vaan armon ja anteeksiannon kautta hän antoi voiman lähestyä Jumalaa ja tulla hänen lapsekseen (Joh. 1:12). Mekin voimme olla tällä samalla perusteella Jumalan käytössä sillä paikalla, jonka Hän on meille suonut, huolimatta vajaavaisuudestamme ja rikkinäisyydestämme. Inhimillisyytemme keskellä Jumala voi tehdä jotain kaunista, joka tuo Hänelle kunnian!


Siunausta elämääsi,

Pastori Mikko Ohra-aho

75 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page