top of page
  • Writer's pictureHannu Hietaniemi

Muurahaisten oppitunnilla

Mene, laiska, muurahaisen luo, katso sen tapoja ja viisastu. Ei sillä ole johtajaa, ei päällysmiestä eikä

hallitsijaa, mutta silti se hankkii leipänsä kesällä ja kokoaa ruokansa sadonkorjuun aikana. Kuinka kauan sinä, laiska, makaat, milloin nouset unestasi? Nuku vielä vähän, torku vähän, makaa vähän aikaa ristissä käsin, niin köyhyys käy päällesi kuin kuljeksiva rosvo ja puute kuin aseellinen mies. (San. 6: 6-11)

Tuskinpa tämän blogin lukijakunnassa on ketään, joka ei olisi jossain vaiheessa ihmetellyt muurahaisten touhuja. Muurahaiset viihtyvät monenlaisissa ympäristöissä. Itsekin olen törmännyt niihin monenlaisissa paikoissa. Pihapiirissä olen ihmetellyt, miten ihmeessä ne löytävät takaisin omaan pesäkekoonsa. Niillä täytyy olla hyvä suunnistustaito. Harvemmin tulee kuitenkaan pysähtyneeksi ja lukeneeksi, mitä niistä oikein tiedetään. Niinpä päätin hieman perehtyä niiden elämään. Ensinnäkin, tutkijat sanovat Suomessa olevan noin 60 muurahaislajia, eli melkoinen joukko. Laiskoiksi niitä ei voi sanoa, sillä tutkijat arvioivat, että yksi pesäyhdyskunta voi kuljettaa pesäänsä yli kuusi miljoonaa hyönteistä ravinnoksi kesän aikana, puhumattakaan kaikesta muusta kekoon liittyvästä rakennusmateriaalista. Jonkin vaaran uhatessa, tai olosuhteiden muuttuessa epäedullisiksi, muurahaiset siirtävät pesässä olevat toukat ja kotelot kiireesti turvaan. Muurahaiset ovat tärkeä osa puutarhan monimuotoisuutta, ja niiden hävittäminen voi johtaa luonnon oman tasapainon haitallisiin muutoksiin (https://www.otokkatieto.fi).

Kun luin tuota kaikkea muurahaisten elämästä, tulin siihen tulokseen, että ei niitä turhaan ole laitettu meille esikuvaksi. ”Mene, laiska, muurahaisen luo, katso sen tapoja ja viisastu”. Kautta aikojen yksi tehokkaimpia opetuksen muotoja ovat olleet lyhyet ja ytimekkäät sananparret. Niiden avulla on tuotu esiin elämänkoulussa opittua viisautta. Muistat varmasti monia tällaisia sananparsia, jotka ovat siirtyneet itsellesi vaikkapa isovanhempien tai perheenjäsentesi kautta.

Sananlaskujen kirjaa ovat monet verranneet helminauhaan, jossa kukin sananlasku tai opetusjakso on oma helmensä. Jokainen helmi on omanlaisensa, ja sillä on oma neuvonsa. Toivonkin, että jossain vaiheessa tutustuisit tähän aarrearkkuun, josta löytyy niin verrattomia viisauksia. Älä lue nopeasti, vaan anna kunkin asian puhua elämääsi.

Mainitsin alussa, kuinka ihmettelin, että muurahaiset osaavat takaisin pesään. Ne eivät eksy matkalla, vaikka matka voi olla pitkä, vaan rakentavat sitä yhteisvoimin. Seurakunnassakin me kaikki voimme toimia Jumalan valtakunnan rakennukseksi sieltä käsin missä asumme. Huomaa Raamatun vapauttava totuus: Kaikki eivät ole Sanan palvelijoita, mutta kaikki voivat olla Jumalan palvelijoita, osallisia siihen, että evankeliumi tavalla tai toisella koskettaa lähellämme olevien ihmisten elämää. Samalla voimme Jeesuksen seuraajina kokea, mitä on yhteys. Muurahaiset rakentavat yhteiseen kekoon. On sanottu, että ”joutilaisuus aiheuttaa laiskuutta ja laiskuus johtaa puutteeseen”. Tämä ei tarkoita, ettei koskaan saisi levätä. Ihminen ei ole kone ja konettakin pitää huoltaa. Jumala sääti ihmistä varten lepopäivän palautumiseen ja myös Herraa varten. Muurahaista käytetään esimerkkinä, koska se osaa käyttää voimiaan taloudellisesti. Jos laiskuus saa aikaan sen, että välttelemme tehtäviämme, niin ansaittu lepohetki ja onnistumisen ilo jää kokematta. Kannattaa siis pysähtyä seuraamaan muurahaisia. Jumala puhuu meille luomakuntansa kautta.

Kuinka suloiset ovat vuorilla ilosanoman tuojan jalat, hänen, joka julistaa rauhaa, ilmoittaa hyvän sanoman, julistaa pelastusta ja sanoo Siionille: ”Sinun Jumalasi on kuningas”. (Jes. 40:9)

Siunaavin ajatuksin,

Hannu pastori

78 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page