top of page
  • Writer's pictureNetta Soini

Nouse, ota vuoteesi ja kävele!


Johanneksen Evankeliumin viidennessä luvussa puhutaan Betesdan altaalla olleesta miehestä, joka oli sairastanut 38 vuotta. Jeesus tiesi miehen olevan sairas ja kysyi tältä, tahtoiko hän tulla terveeksi. Mies vastasi, ettei hänellä ole ketään auttamassa häntä altaalle, jonka kuohuva vesi parantaisi hänet eikä hän itse pysty, sillä aina joku muu ehti ennen häntä...


Joskus me ihmiset saatamme kantaa jopa vuosia mukanamme asioita, jotka saavat meidät ikään kuin sairastumaan, emmekä enää osaa toimia tai pääse eteenpäin. Kenties kyse on toisesta ihmisestä, ikävästä kokemuksesta tai jostain aivan muusta asiasta.


Kannoin itse elämässäni katkeruutta mukanani kymmenen vuotta. Täytän tänä vuonna 26 vuotta ja näin jälkeen päin tuntuu aika hurjalta ajatella, kuinka kauan kannoin mukanani ikäviä asioita. Vuosien kuluessa katkeruuden seuraksi oli liittynyt myös anteeksiantamattomuus.


Katkeruus saastuttaa ihmisen, se kuluttaa hitaasti mutta varmasti. Olin valmis päästämään irti katkeruudesta ja anteeksiantamattomuudesta vasta, kun uskoon tultuani Jeesus sai minut ymmärtämään, kuinka paljon minulle oli annettu anteeksi ja ettei ihmisellä ole anteeksiantoa Jumalan luona, jos hän ei itse anna anteeksi.


Myös uskossa olevan kristityn elämässä voi syntyä katkeruutta, jos emme vie asioita ristille, päästä niistä irti luottaen Jumalaan ja anna hänen tehdä työtään meissä. Silloin kasvumme kristittynä pysähtyy emmekä pääse eteenpäin. Ei ole oikein olla katkera, vaikka ihminen kokisi, että häntä on kohdeltu kuinka huonosti tahansa. Jeesus pyysi ristillä anteeksiantoa ihmisille sen jälkeen, kun he olivat piinanneet häntä, sylkeneet hänen päälleen ja muutenkin häpäisseet hänet.


Mies Betesdan altaalla oli ollut sairas jo pitkään, 38 vuotta! Näiden vuosien aikana hän oli varmasti useasti yrittänyt päästä altaaseen, mutta joutunut aina huomaamaan, ettei hän yksin siihen pysty. Hän odotti, että joku ihminen voisi auttaa häntä tekemään sen, johon loppujen lopuksi vain Herra pystyi. Mies oli ollut koko ajan jo niin lähellä, mutta vasta Jeesus toi hänelle vapauden: Nouse, ota vuoteesi ja kävele!


Samalla tavalla kuin Jeesus sai miehen nousemaan, hän nostaa meidätkin. Edelleen hän kutsuu meitä ottamaan ikeensä; hänestä meidän tulee ottaa oppia. Hänen kaltaisiaan meidän tulee olla. Hänessä meillä on rauha!135 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page