top of page
  • Writer's pictureVesa Nyrhinen

Ennen miehet olivat rautaa

Kautta aikojen on ihailtu sankaritekoja tehneitä henkilöitä ja kunnioitettu erityisesti fyysistä voimaa. Pikkupojat vertailevat isejään ja kertovat näiden edesottamuksista ja siitä, kenen isä on voimakkain. Myöhemmin aikuisiällä vertailut siirtyvät kantabaareihin, ja isät ovat vaihtuneet omiin huikeisiin sankaritekoihin ja fyysisiin suorituksiin.


Raamatusta voimme lukea monista sankareista. Siellä kerrotaan Daavidin hurjista sotureista ja heidän edesottamuksista. Daavid kuuluu itsekin tuohon sankareiden joukkoon, hänhän kukisti Goljatin kaksintaistelussa ja teki paljon muitakin sankaritekoja. Fyysisesti voimakkain oli Simson, mutta hänen voimansa oli peräisin Pyhältä Hengeltä. Kun Simsonin hiukset leikattiin, lähti myös voima.


Kuka tai ketkä ovat nykypäivän sankareita? Kovin kauas taaksepäin ei tarvitse mennä kun löytyy karhunkaatajia, kuten Martti Kitunen. Hän teki itse tussarinsa, jolla karhu kaadettiin. Vaati luonnetta lähteä kaatamaan karhua suustaladattavalla pyssyllä, sillä on osuttava kerrasta kohdalle. Ilmeisesti Martilla ei aina ihan kohdalle osunut, sillä hän haavoittui kolmesti karhun hyökkäyksessä. Jos mennään hieman vielä Kitusen ajasta taaksepäin, ei karhunkaatajilla ollut tussaria ollenkaan. Oli vain keihäs ja karhunkaatokirves. Karhu härnättiin talvipesästä ylös. Kun se unen pöpperössä, valosta häikäistyneenä ja kiukkuisena nousi pesästä, iski karhunkaataja keihään karhun vatsaan. Keihäästä oli pidettävä lujasti kiinni, koska sen varsi oli ainoa, joka piti välimatkaa karhuun. Jos varsi katkesi, jäljellä oli kirves. Kuinkahan moni nykyään uskaltaisi moiseen leikkiin lähteä?


Onko nykysankari mekossa kulkeva mies, vai Raamattua ylimpänä auktoriteettinaan pitävä uskova, koska hän uskaltaa toimia yleistä mielipidettä vastaan? Yhdessä pöytäkeskustelussa pohdinnassa olivat suomalaiset rikolliset ja heidän edesottamuksensa. Keskustelu päätyi kuitenkin yhteen henkilöön, joka on kaikkein ”kovin”. Hän on Päivi Räsänen. Taannoin nousi kova häly siitä, että hän esiintyi perheohjelmassa. Päivi on joidenkin mielestä siis K-18 -henkilö.


Todellisia supersankareita on ollut vain yksi. Eräs pieni poika sanoi Jeesuksen olevan supersankari, koska hän oli saanut isässä niin ison muutoksen aikaiseksi. Isä oli uskoon tultuaan jättänyt päihteet sekä järjestäytyneen rikollisuuden.


Menneiden aikojen sukupolvet olivat rautaa, he kaatoivat puut, repivät kannot maasta lihasvoimalla tehdäkseen pellon, kun koneita ei ollut. Nyt meillä on aineellinen yltäkylläisyys, mutta samalla monet voivat todella huonosti. Ehkä elämä ei mene niin kuin haluaisimme, kaikesta yltäkylläisyydestä ja tekniikan vempeleistä huolimatta. Kuitenkin jokainen olemme arjen sankareita, kaikki perheenisät, äidit, ukit ja mummot, aivan kaikki. Olemme sankareita siitä huolimatta, että emme olisi onnistuneita ja elämämme olisi vaikeaa. Kukaan ei selviäkään siitä hengissä. Tässä ajassa kuitenkin valitaan se, missä saamme olla iäisyytemme. Tämän valinnan tekeminen on elämässämme tärkeintä.

54 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page