top of page
  • Tommi Laaksovuori

Ihmeiden Jumala luo uutta

Voit ottaa Raamatun esille ja lukea Johanneksen evankeliumin toisen luvun ensimmäiset jakeet (Joh. 2:1–11). Haluan jakaa joitain ajatuksia kappaleesta, jossa Jeesus muuttaa veden viiniksi. Tämä oli Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko. Ihmeteolla tarkoitetaan Raamatussa yliluonnollista asiaa, ihmettä, jonka Jeesus teki auttaakseen ihmisiä ja todistaakseen siitä kuka hän on. Itselleni tämä tarina ja sen sisältämä ihme ovat aina poikenneet hieman muusta Jeesuksen toiminnasta. Sairaita ei paranneta tai kuolleita herätetä, mutta silti kyseessä on suuri ihme. Toisaalta, tekihän Jeesus myös ruokkimisihmeitä ja käytti sekä leipää että viiniä vertauskuvissaan ja opetuksissaan. Nämä ovat hyvin arkipäiväisiä elintarvikkeita israelilaisten arjessa, ja myös omaavat paljon vanhan testamentin vertauskuvallista merkitystä.


Ihme tapahtui keskellä tavallista elämää, häissä, joka muuten sekin on eräs teema Jeesuksen opetuksessa. Varsinainen ihme taisi tapahtua enemmänkin kulisseissa, eivätkä itse hääpari tai vieraat tienneet siitä mitään, ainakaan heti. Pohdinkin, oliko tämä ihme tarkoitettu ennen kaikkea opetuslapsille, jotka todennäköisesti olivat läsnä tilanteessa?


Viinin valmistusprosessi rypäleistä valmiiksi juomaksi on monivaiheinen ja aikaa vievä prosessi. Tietääkseni myös mitä parempi viini, sitä pidempi on sen valmistusprosessi. Tässä viini valmistuu sekunneissa. Toiseksi, viini valmistui vedestä! Voin taata, että vaikka yrittäisimme pullottaa vettä ja varastoida sitä tuhat vuotta, ei se muuttuisi yhtään lähemmäksi viiniä. Kyseessä oli tapahtuma, joka monella tapaa ylittää meidän todellisuutemme rajat.


Monia Jeesuksen tekemiä ihmeitä voidaan pyrkiä selittämään luonnollisilla prosesseilla ja mahdollisuuksilla. Sairaat voivat joskus parantua luonnollisesti, ja jopa ”kuolleitakin” on herännyt muutaman päivän sisällä jatkaen taas elämäänsä. Jumala tekee työtä myös luonnollisten tapahtumien kautta ja auttaa meitä monella tapaa. Tätä ihmettä on kuitenkin vaikeampaa selittää millään, mikä voisi tapahtua luonnollisesti. Se tuokin minulle mieleen luomisen. Jumala loi maailman tyhjästä ja loi tomusta ihmisen kuvakseen. Me voimme kasvattaa ja rakentaa Hänen luomistaan raaka-aineista ja ikään kuin mallintaa luomistyötä, mutta vain Jumalalla on voima luoda uutta. Vain Jumala voi muuttaa veden viiniksi.


Olen pohtinut viime aikoina paljon omaa elämääni ja sitä, miten olen saanut kokea paljon Jumalan huolenpitoa ja apua monella elämäni osa-alueella. Toisinaan apu on tapahtunut nopeasti, toisinaan taas vuosien saatossa. Osa kokemastani Jumalan toiminnasta on tullut ihmisten kautta ja hyvinkin luonnollisia tapahtumia mukaillen. Olen myös saanut kokea ihmeellisiä tapahtumia elämässäni, jotka muistuttavat minua tästä Jeesuksen ensimmäisestä ihmeestä. Olen saanut kokea usein senkin, kuinka hengellisessä mielessä elämäni kiviset vesiastiat, joissa pitäisi olla viiniä, ovatkin täynnä tomua ja muuta sinne kuulumatonta. Jumalan kohtaamisessa tyhjät astiat ovat kuitenkin puhdistuneet ja täyttyneet taas viinillä. Hänestä virtaa elämä.


Saamme uskoa ja luottaa Jumalaan, joka haluaa ja jolla on voimaa auttaa myös silloin, kun inhimilliset resurssit ja viisaus loppuvat. Jeesuksen äiti Maria tuskin tiesi, mitä Jeesus tekisi tässä vaikeassa tilanteessa, kun viini oli loppunut. Mutta hän uskoi, että Jeesus auttaisi. Tämä usko tavoitti Kaanaan häissä Jumalan, jolla oli voima muuttaa vesi viiniksi sekunneissa. Saman uskon on Jumala Jeesuksen kautta lahjoittanut meillekin, jotta voisimme lähestyä ja turvata Jumalaan, jolle mikään ei ole mahdotonta.

79 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page